Blog

Maarten in Israël (dag 1)

Onderwijs en Informatie Belangenbehartiging en Identiteit Nieuws

Enkele ECV medewerkers, waaronder Maarten Hertoghs (BvdE Kuurne), bezochten onlangs Israël op uitnodiging van CBI, de Council for a Beautiful Israel. Via enkele dagboekfragmenten wil Maarten u laten meegenieten.

Onze Israëlreis duurt zeven dagen. Met weglating van de heen- en terugreis houden we vijf volle dagen over. Vijf dagen waarin we het land ten noorden van Tel Aviv, Jeruzalem en Qumran doorkruisen. Vijf propvolle dagen met een massa aan indrukken. In enkele verslagen proberen we jullie te laten proeven van wat wij beleefd hebben. 
 

Dag 1

We komen om half drie ’s nachts aan in het hotel in Netanya. Na een erg korte nacht ontwaken we met een schitterend zicht op de Middellandse Zee. Het is ochtend en dus nog lekker fris.
 
Israël is een land in opbouw. Zeker in de steden wordt er overal gebouwd. Elders worden betere verbindingswegen aangelegd. We mogen niet vergeten dat de huidige staat nog maar 70 jaar oud is. Ondanks de grote problemen die er zijn, proeven we toch optimisme over de toekomst. Er wordt gewerkt aan een sterke samenleving. De hoop op een vredevol bestaan is sterk aanwezig.
 

Caesarea 

Bij het rustig kabbelende water aan de oostelijke kant van de Middellandse Zee lopen we door de restanten van het paleis van Herodes in Caesarea. Herodes’ zwembad in het paleis werd aan drie kanten omgeven door de zee. In Paulus’ tijd was dit de verblijfplaats van de Romeinse landvoogd Felix en later Festus (Handelingen 24-25). Paulus zat hier gevangen voor hij naar Rome gebracht werd. Of hij gebruik mocht maken van het zwembad vertelt de geschiedenis niet.

Haifa

We zijn hier op uitnodiging van CBI, de Council for a Beautiful Israel. In een hotel in Haifa krijgen we een magnifiek uitzicht op de baai van Haifa, gecombineerd met uitleg over de organisatie. De ngo, die ook in België een representatie heeft, heeft programma’s op scholen om kinderen ecologisch bewuster te maken. Daarnaast inspireert CBI bijvoorbeeld bedrijven hoe ze mits eenvoudige aanpassingen watervervuiling kunnen inperken. In een land waarin regen maar enkele maanden per jaar de waterreserves aanvult, is deze ngo geen overbodige luxe.


Nazareth en Tiberias

We maken een tussenstop in Nazareth. Denk daarbij niet aan een klein, schattig dorpje, maar aan een drukke, chaotische stad met voorsteden. Kana is daar eentje van. Tegenwoordig wordt daar enkel nog wijn in water veranderd. 
Als we in Tiberias aankomen, is het donker. Het is sabbat. © Copyright 2019 Evangelische Christengemeenten Vlaanderen | Webdesign door Silensstudio | Contact | Login | Privacy