Blog

Maarten in Israël (dag 2)

Onderwijs en Informatie Belangenbehartiging en Identiteit Nieuws

Enkele ECV medewerkers, waaronder Maarten Hertoghs (BvdE Kuurne), bezochten onlangs Israël op uitnodiging van CBI, de Council for a Beautiful Israel. Via enkele dagboekfragmenten wil Maarten u laten meegenieten.

Dag 2

Vandaag stoppen de liften op elke etage. Op de knoppen duwen heeft geen zin. Er is geen echte koffie, dus we moeten het stellen met oploskoffie. Of we willen of niet, de sabbat heeft ook voor ons (lastige) gevolgen.

Ten noorden van het meer van Galilea

We rijden door een vallei met aan onze rechterkant de lange rij heuvels van de Golanhoogte. Daarachter ligt Syrië. De grens met Libanon is ook vlakbij. Op de achtergrond ligt de besneeuwde berg Hermon. Nu is deze vallei mooi groen door de regen van de afgelopen tijd. Vanaf april zal het gras weer verdorren. We rijden de heuvels in, naar de voet van de berg Hermon. Hier ligt Caesarea Filippi, bij één van de drie bronnen van de Jordaan. 

De Golanhoogte

Op deze hoogte, dichtbij de grens met Syrië, ligt hier en daar sneeuw. Vanaf de verschillende heuvels wordt de grens bewaakt. Vanuit objectief strategisch oogpunt is het zeer begrijpelijk dat Israël dit gebied in handen wil houden. Als Syrië de Golanhoogte weer in bezit zou hebben, zou het lager gelegen noordelijk deel van Israël vanaf de heuvels een eenvoudig doelwit zijn.

Rond het meer van Galilea

Verschillende plaatsen rond het meer van Galilea kennen we uit het Nieuwe Testament en zijn nog steeds te bezoeken. 

- De berg waar Jezus de bergrede hield, hoewel de plaats waar nu een kerk staat wellicht niet de daadwerkelijke plaats is 

- Kapernaüm, waar Jezus gewoond heeft 

- Tabgha, waar Jezus brood en vis vermenigvuldigde

We maken een boottocht op het momenteel rustige meer. Het lijkt onwaarschijnlijk dat hier zware stormen voorkomen. Toch is het zo dat, wanneer er een storm voorspeld wordt, de boten aan de oostkant van het meer aangemeerd worden om te vermijden dat ze tegen de rotsen aan de westkant kapotgeslagen worden. Ik vraag me af of Lucas 8:22-25 gebeurd zou zijn als de discipelen weersvoorspellingen hadden gehad...

 
© Copyright 2019 Evangelische Christengemeenten Vlaanderen | Webdesign door Silensstudio | Contact | Login | Privacy