Blog

Maarten in Israël (dag 5)

Onderwijs en Informatie Belangenbehartiging en Identiteit Nieuws

Enkele ECV medewerkers, waaronder Maarten Hertoghs (BvdE Kuurne), bezochten onlangs Israël op uitnodiging van CBI, de Council for a Beautiful Israel. Via enkele dagboekfragmenten wil Maarten u laten meegenieten.

Dag 5

Yad Vashem

Onze laatste volledige dag begint met een bezoek aan Yad Vashem, het holocaustmuseum. Het woord ‘holocaust’ wordt door de Joden vermeden, omdat dat gebruikt wordt voor brandoffers aan God. De 6.000.000 vermoorde Joden vormden geen brandoffer aan God. Het woord ‘shoah’, catastrofe, is veel correcter.

Het doet pijn om door het museum te lopen en ga met meer vragen buiten dan toen ik binnenkwam. Hoe is het mogelijk dat Hitler, die al in 1920 zijn ideeën duidelijk verspreidde, zomaar zijn gang is kunnen gaan? Is het misschien omdat de wereld het met hem eens was? Waarom werd de infrastructuur van de uitroeiingskampen nooit gebombardeerd? De kiem van de shoah lag in leugens. In hoeverre bepalen leugens vandaag onze houding ten opzichte van Joden? Of ten opzichte van vluchtelingen? Of …?

Via Dolorosa

We eten op een terrasje langs de Via Dolorosa, de weg die Jezus volgens de overlevering met het kruis op zijn rug richting Golgotha ging. Gisteren waren we bij de ‘Garden tomb’ met een alternatieve locatie voor Golgotha. Vandaag bezoeken we de traditionele locatie, waar de Heilige Grafkerk staat. Een kerk die door zes christelijke groeperingen beheerd wordt… nu ja, beheerd. De ladder boven de ingang (zie foto) staat daar al sinds 1850 (of 1750 volgens sommigen), als gevolg van de verdeling van de kerk. Gelukkig wordt een en ander vandaag wel gerestaureerd, want stukken van de kerk staan op instorten. 

De Joodse wijk

In de Joodse wijk werd tussen 1976 en 1985 de ‘Cardo Maximus’ opgegraven over een lengte van 200 meter. Deze Romeinse/Byzantijnse hoofdstraat met pilaren ligt zes meter onder het tegenwoordige straatniveau. Op één plaats heeft men nog dieper gegraven en overblijfselen gevonden van de muren uit de Hasmonese tijd (1e-2e eeuw v.Chr.). De straten waar Jezus over liep, liggen dus meters onder de smalle, steile straatjes van de huidige oude stad. Toch kost het niet veel moeite om je voor te stellen dat Jezus en Zijn discipelen bij één van de vele kraampjes falafel aten voor 14 sjekel. Het is heerlijk om zo door Jeruzalem te banjeren en de afstand van 2000 jaar tussen het Nieuwe Testament en onze tijd toch een beetje te overbruggen. 
© Copyright 2019 Evangelische Christengemeenten Vlaanderen | Webdesign door Silensstudio | Contact | Login | Privacy