Blog

Pannakooi te Ieper

Gemeenteopbouw en Evangelisatie

((foto: een pannakooi in een andere stad))

Henri en Leda Menheere zijn voltijds missionair werkers bij ECV, hun focus ligt op jeugdwerk: in de buurt met het project Be You, regionaal via de EJV werking EHBjo. Henri en Leda zijn lid van de ECV Ieper.

-----

Voetbal! Bijna elke keer als we in de buurt met onze jongeren praten, scoort voetbal het hoogst als activiteit! Daar moesten we toch iets mee doen?!

Bij partner projecten van Youth for Christ in Nederland hadden we al gemerkt dat daar het pannavoetbal zeer populair is. Pannavoetbal is een vorm van straatvoetbal binnen een ronde kooi van 2 meter hoog en 6-8 meter diameter, waar voetbaltechniek belangrijker is dan scoren in een goal. Een panna - de bal tussen de benen van de tegenstander door schoppen - geeft je zelfs meer punten dan een goal! Je speelt dit spel meestal in ploegjes van 1-1 of 2-2 en het duurt een vijftal minuten per game.

Een mobiele kooi, snel op- en af te bouwen, zou voor ons een ideale manier zijn om een namiddag samen te sporten en contact te bouwen. Nieuw kost dit echter enkele duizenden euro, zeker niet haalbaar voor een beginnend buurtproject als Be You.

Samen met onze gesprekspartner van de Jeugddienst van de stad Ieper zijn we vervolgens in gesprek gegaan met enkele lokale bedrijven om te kijken of we misschien zelf zo een kooi kunnen bouwen. Zij reageerden positief en een groot deel van het materiaal ligt al klaar, gesponsord door deze bedrijven die graag in plaatselijke jeugd investeren. Enkele christenen van de evangelische kerken willen samen met een paar jongeren het laswerk doen.

Verschillende vrijwilligers uit de evangelische kerken, en ook daarbuiten, staan klaar om hun schouders onder dit deel van de Be You werking te zetten: zij gaan wekelijks afwisselen om te voetballen als deel van ons team.

Op dit moment zijn we nog op zoek naar het laatste deel van het budget: voor het ontbrekend materiaal hebben we nog 1000 euro nodig. Tegelijkertijd zoeken we naar een aanhangwagen om de kooi wekelijks te vervoeren. 

Het is niet evident om de juiste beslissingen te nemen. Enerzijds geloof ik keihard in het 'berekenen van de kosten' voordat je een beslissing neemt, iets waartoe Jezus ons oproept. Anderzijds geloof ik nog harder in het vertrouwen op God, wat Jezus ons ook steeds duidelijk maakte, en moeten we durven risico's nemen. Het enthousiasme van jongeren, vrijwilligers en bedrijven, heeft ons ertoe gezet om toch deze stap te wagen, zelfs al is nog niet alles rond. Maar het blijft spannend, want zonder de laatste loodjes, kan dit niet doorgaan.

Heel dit project, én het restylen van een caravan voor dezelfde werking, hebben we in gang gezet zonder dat we zelfs een trekhaak op onze auto hebben. Maar ook daar voorziet God: een bevriend echtpaar is dit momenteel aan het regelen voor ons. Moest dit toch mislukken, gaan we dringend nood hebben aan een bodybuilder om letterlijk de kar te trekken voor ons ;-)

Henri© Copyright 2019 Evangelische Christengemeenten Vlaanderen | Webdesign door Silensstudio | Contact | Login | Privacy