Blog

Nieuwe editie ECV Nieuwsbrief

Onderwijs en Informatie Nieuws

Ga zitten en lees

Een stoel is niet zomaar een stoel. Toon Hermans kon er één op het podium zetten en er een hele zaal mee aan het lachen krijgen. Sommigen nemen hun favoriete stoel mee op vakantie. Jezus’ apostelen deden dat niet maar maakten dan wel ruzie over hun stoel in Gods Koninkrijk. Een stoel heeft duidelijk te maken met wie je bent en wat je belangrijk vindt.

Een collega ging op zondag ergens spreken. Hij was ruim op tijd en ging alvast zitten. Enkele minuten later tikte een oude dame op zijn schouder. “Meneer, u zit op mijn stoel.” Wellicht is dit herkenbaar want velen van ons hebben tijdens de eredienst hun favoriete plekje. Zit je liever achteraan of juist vooraan en naast wie? Wat zegt dat over jou?

En hoe staan de stoelen in jouw kerk precies opgesteld? Vind je dat een rare vraag? Lees dan maar eens wat Arie Dirkzwager verderop over kerkstoelen schrijft. De manier waarop die worden gezet, drukt uit wat voor geloofsgroep je samen wil zijn. Gemeenten mogen hierin verschillen. Veelkleurigheid is immers goed, maar eens rustig over die stoelen nadenken, ook.

Wie weet waar zulke vragen toe leiden. De christengemeenten Boom en Beringen hebben hun stoelen niet alleen verzet, maar zelfs verhuisd. In een andere buurt staan nu op zondag hun kerkdeuren wagenwijd open. Als een uitnodiging om een stoel te pakken en erbij te komen zitten. Want je bent welkom bij God! Dat is wat we week na week in Vlaanderen verkondigen.

Ook Kurt Maeyens doe dat. In deze Nieuwsbrief vind je een diepgaand interview met hem. Na 20 jaar voltijds gemeente- en jeugdwerk is hij van stoel veranderd. Sinds het voorbije schooljaar zit hij op de directeursstoel van de BEZ. Wat doet zo’n stoel met een jonge én enthousiaste 40-er?

Nog een laatste stoel: die rond jouw keukentafel. Daar worden vaak de boeiendste gesprekken gevoerd. Soms ook de moeilijkste. Wat als jouw kind je vertelt dat het niet heteroseksueel is? Hoe voelt dat voor jou als ouder? Gerrit Houtman denkt daar met ons op een pastorale manier over na. Overwegingen die aan het denken zetten.

Je merkt het, dit is weer een editie vol boeiende en uitdagende artikels. Ik zou zeggen: pak een stoel, … ga zitten en lees.

De redactie van de ECV-Nieuwsbrief
© Copyright 2021 Evangelische Christengemeenten Vlaanderen | Webdesign door Silensstudio | Contact | Login | Privacy