Blog

Maarten in Israël (dag 3)

Onderwijs en Informatie Belangenbehartiging en Identiteit Nieuws

Enkele ECV medewerkers, waaronder Maarten Hertoghs (BvdE Kuurne), bezochten onlangs Israël op uitnodiging van CBI, de Council for a Beautiful Israel. Via enkele dagboekfragmenten wil Maarten u laten meegenieten.

Dag 3

Tussen Tiberias en Nazareth (Golani Junction)

Een boom plant je niet voor jezelf, maar voor je kinderen. De KKL (het Joods nationaal fonds) organiseert het planten van bomen al sinds de beginjaren van de 20e eeuw. Er zijn sindsdien miljoenen bomen geplant. Veel schoolkinderen planten op Toe Bisjevat (het nieuwjaar van de bomen) een boom*. We planten er ook elk eentje, bij de Golani Junction… voor onze kinderen.

Naar het zuiden

Via de berg Tabor rijden we in zuidelijke richting naar de Dode Zee. We doorkruisen de westelijke Jordaanoever. De situatie daar is complex. Door de Oslo-akkoorden (1993-1995; mede ondertekend door de EU) werd het gebied opgedeeld in A-, B- en C-gebieden (meer uitleg daarover vind je op diverse websites). C-gebieden behelsen ongeveer 59 procent van de westelijke Jordaanoever en staan onder Israëlisch bestuur. Alles wat er gezegd wordt (in het nieuws, op internet, …) over Israëlische nederzettingen of afbraak van Palestijnse nederzettingen door Israël moet in dit licht bekeken worden. Ik zeg hiermee niet dat alles wat de Israëlische overheid doet zomaar goedgekeurd moet worden, maar pleit wel voor eerlijkere berichtgeving.

Qasr El-Yahud

Vermoedelijk was dit (ongeveer) de plaats waar Jezus gedoopt werd. De Jordaan is een bruisende, correctie, bruine rivier die niet bijster snel stroomt en hier hooguit tien meter breed is. Eveneens op ongeveer deze plaats liet Jozua (1400 v.Chr.) het volk de Jordaan oversteken om naar Jericho, dat hier maar enkele kilometers vandaan ligt, te trekken. Een betekenisvolle plek.

 

* Vandaag, zaterdag 11 februari, is Toe Bisjevat. Een dikke proficiat aan mijn boom die op een nu nog redelijk kale heuvel tussen Tiberias en Nazareth staat! 
© Copyright 2019 Evangelische Christengemeenten Vlaanderen | Webdesign door Silensstudio | Contact | Login | Privacy