Blog

Maarten in Israël (dag 4)

Onderwijs en Informatie Belangenbehartiging en Identiteit Nieuws

Enkele ECV medewerkers, waaronder Maarten Hertoghs (BvdE Kuurne), bezochten onlangs Israël op uitnodiging van CBI, de Council for a Beautiful Israel. Via enkele dagboekfragmenten wil Maarten u laten meegenieten.

Dag 4

We zijn gisteravond in Jeruzalem aangekomen. De rest van onze tijd in Israël (twee volle dagen en nog een stukje van een derde dag) zullen we in de stad doorbrengen. Ik kijk uit naar wat we hier allemaal te zien zullen krijgen! Er vallen mij meteen twee details op:

-       Een droogrek dat iemand buiten aan de muur van een appartementsgebouw (8e verdieping) heeft gehangen. Een creatief idee voor wie geen terras heeft.

-       Enkele orthodoxe joden met een sigaret tussen de vingers. Geen alledaags zicht.

Vandaag brengen we eerst een kort bezoek aan de Olijfberg waar we een prachtig zicht hebben op de (oude) stad. Het is ontnuchterend om te ontdekken hoe anders de stad is dan het beeld dat ik er tot hiertoe van had. Ik heb natuurlijk eerder foto’s gezien van Jeruzalem, maar hier staan is een openbaring. 

Knesset en Jewish Agency

Tijd voor enkele ‘officiële’ bezoeken. Eerst gaat het richting de Knesset (het parlement; Knesset betekent zoveel als ‘samenkomst’) en daarna naar het Jewish Agency (een ngo die zich sinds de stichting van de staat Israël bezighoudt met de immigratie van Joden in Israël). Het is duidelijk: ‘Israel is here to stay’. De Israëlische staat is voor de Joden geen tijdelijk gegeven. Dat gaat samen met een sterk verlangen naar vrede voor het land. Over de manier waarop die vrede tot stand moet komen, is er verschil van mening. ‘It takes two to tango’ horen we; het moet van twee kanten komen.

Het graf van Jezus…

We krijgen een rondleiding door de graftuin (the Garden Tomb; een plaats in de buurt van de Damascuspoort). Een fraai aangelegde tuin, een rots in de vorm van een schedel (al moet ik wel erg goed kijken om die vorm te ontdekken) en het (vermeende) graf van Jezus. Ik geef toe dat ik mijn interesse wat verlies en de verschillende bomen in de tuin bekijk. Het is heerlijk om te zien dat de knoppen van de amandelboom, de wachtboom, de eerste bloeier van het jaar, al roze punten hebben. Het zal niet lang meer duren voor deze boom in bloei staat. Een teken van nieuw leven in de graftuin. Jezus is opgestaan!
© Copyright 2019 Evangelische Christengemeenten Vlaanderen | Webdesign door Silensstudio | Contact | Login | Privacy