Blog

Nieuwe editie ECV Nieuwsbrief

Onderwijs en Informatie Nieuws

Ga zitten en lees

Sommige data staan in onze agenda gemarkeerd. Een krabbel doet vermoeden dat dit geen gewone dag is. Neem nu 11 januari 2017. Het zegt u ongetwijfeld niks. Maar als gezin zagen we deze datum allang dichterbij komen: de dag waarop onze oudste dochter 18 jaar werd. 

Een dag met een gouden rand. Je hebt ook andere, dagen met een zwarte rand. Lees het levensverhaal van Aimé maar eens in dit blad. Wie van Congo naar België verhuist, doet dat niet zomaar. Zo iemand heeft beelden en data in zijn hoofd waar een ander geen flauw benul van heeft. Kijk zo op zondag maar eens naar degene die naast jou zit.

Praten doet dan veel deugd. Dat is een cliché. Toch durft Gerrit Houtman het nogmaals te onderstrepen: “Een belangrijk hulpmiddel in ons pastoraat is het stellen van de juiste vragen.” Onlangs deed ik dat in een WZC. Ik vroeg wat ze gegeten had. Dat was de verkeerde vraag want ze wist het niet meer. Even later vond ik de juiste vragen en begon ze over haar kindertijd. Met gemak plakte ze daar de ene datum na de andere op. Soms met een lach, soms met een traan.  

Je hebt het wellicht al door: in deze Nieuwsbrief kom je heel wat data tegen. Zegt 1517 jou bijvoorbeeld iets? In dat jaar timmerde Luther zijn beroemde stellingen aan een kerkdeur. Het was het begin van het protestantisme, de beweging waar later onze evangelische kerken uit voortkwamen. 500 jaar na datum maakte Raymond met enkele anderen een strip over die kerkhervormer. Wat verderop vertelt hij hier zelf over. Aaldert Prins is dan weer geen tekenaar maar een historische theoloog (ETF). Hij schrijft voor onze Nieuwsbrief dit jaar 4 artikels over de Reformatie.

Wie dacht dat kerkgeschiedenis saai is, vergist zich. Het gaat over mensen die Jezus Christus samen volgen in goede en kwade dagen. Lees het interview met Pieter Vandaele. Hij is oudste van een gemeente die in 1883 ontstaan is. Conclusie van hun relaas: God is trouw!

Dat zal Cécil Van Maelsaeke ongetwijfeld beamen. Voor hem was 1990 een belangrijk jaar. Toen ging hij bij Tearfund aan de slag. Wonderlijk wat sindsdien allemaal is gebeurd.

Nog een datum of twee en dan stop ik. Op 7 januari 2017 beleefde ECV-Wondelgem iets heel bijzonders. Grasduin in deze editie en je leest het hele verhaal. Een 30-tal moslims zaten geboeid te luisteren naar het evangelie. Over een Man die iets heel strafs kan met onze data. 

Hij stierf in 33 maar dat wist je al. De impact van Jezus was zo groot dat historici besloten de teller terug op '0' te zetten. Dat is wat Gods Zoon ook in ons leven kan. Geef Hem jouw agenda, jouw gouden én zwarte dagen. Je zal versteld staan wat de Opgestane Heer daarmee aanvangt.

Namens onze redactie wens ik jullie graag een zalige Pasen toe. Want wat een dag!

De redactie van de ECV-Nieuwsbrief
© Copyright 2021 Evangelische Christengemeenten Vlaanderen | Webdesign door Silensstudio | Contact | Login | Privacy